VLOERisolatie 2017-09-05T16:31:55+00:00

Vloerisolatie speelt een belangrijke rol als je comfortabel en energiezuinig wil wonen. De temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer schommelt rond de 11°C. Ga je die isoleren dan krik je de gemiddelde temperatuur op tot een comfortabele 20°C. Zo maak je blootsvoets lopen een pak aangenamer en zal je ook oppervlaktecondensatie voorkomen. Vloerisolatie kan zowel toegepast worden in nieuwbouwwoningen als bij renovatieprojecten.

Hoeveel kan je besparen

In woningen zonder vloerisolatie zal men de kou die de vloer uitstraalt proberen te compenseren door de verwarming hoger te zetten. Desondanks zal de vloer nog steeds kil aanvoelen en zal ook de prijs van je energiefactuur drastisch oplopen. Door de vloer goed te isoleren kan je jaarlijks 7 kubieke meter aardgas uitsparen per vierkante meter. Dit is goed voor maar liefst 250 euro per jaar. Een geïsoleerde vloer vermindert dus automatisch je energieverbruik, terwijl er een aangenamer woonklimaat heerst waarin je gerust blootsvoets kan rondlopen.

Vloerisolatie voor een beter woonklimaat

De gemiddelde comforttemperatuur schommelt rond de 20 graden. Om blootsvoets te lopen is het dan ook belangrijk dat de vloerbedekking dezelfde normen hanteert. Een niet-geïsoleerde vloer heeft een temperatuur van rond de 11 graden. Met isolatie kan deze al snel opgetrokken worden tot zo’n 20 graden. Onderzoek naar de combinatie van omgevingstemperatuur en vloertemperatuur toonde aan dat mensen zich oncomfortabel voelen in een woning met een vloertemperatuur onder de 14 graden, zelfs als hier de omgeving warm is (bijvoorbeeld 24 graden). Er is gebleken dat mensen zich over het algemeen het meest comfortabel voelen bij een gemiddelde omgevingstemperatuur van 20 graden, in combinatie met een vloertemperatuur van ongeveer 21 graden.